Kunstprojekt på Brødeskov skole 2005

Procesbeskrivelse
Rolf Demsy Billed/formkunstner

Mål
At skabe et keramikrelief, gennem samarbejde mellem kunstner, skolens 4. klasser og 2 billedkunstlærere (Stig og Emmy). Således at projektet fremstår som et tydeligt udtryk af de børn som deltager, med en håndværks/kunstnerisk udformning.

Optakt: Lysbilleder og inspirations foredrag om hvordan processen forløber og kan tage sig ud.Skolen valgte at bruge middelalderen som udgangsemne. Ud fra film, historier og bøger begyndte børnene at lave tegninger, som derefter blev sammensat og et egentligt billedudkast tog form.Ud fra børnenes tegninger lavede jeg en grundtegning i fuld størrelse på plastikfilm som blev lagt på gulvet, og børnene begyndte at klaske ler på og forme relieffet.Det der tog lang tid var udformningen af reliefvirkningen og efterarbejde med at glatte og ensarte overfladen.Da leret blev læderhårdt, udskæres det til mindre stykker så det kan krybe uden at revne og blive tilpasset til lerovnen.
Når leret er hård og formfast kan det aftages og kunne derefter udhules.Efter at leret er tørret grundigt skal det forglødes. Her skete den opstod det første store problem. Hele den ene figur eksploderede i ovnen. I første omgang troede jeg at leret måske var for vådt ved brændingen, men senere viste det sig at ovnen var defekt og blev efterset og repareret. Hele figuren skulle derefter laves om, hvilke forsinkede processen en hel del.
Leret glaseres. I denne proces deltog en del af børnene. Meget af arbejdet blev foretaget efter skoletid og derfor uden for børnenes normale undervisning. Efter glaseringen skal emnerne glasurbrændes.Reliefstykkerne samles. For at færdiggøre reliefstykkerne laves nogle sandkasser, hvor de lægges på ryggen og sammenstøbes i jernarmeret beton.Relief delene ligger og hærdes, hvorefter de tages op af formen, afvaskes og fuges. Relieffet afsyres og forsegles.12. Relieffet ophænges.